Hrvatski English Deutsch
 
Europsko selo roda – Čigoč
 
 
 
Selo Čigoč nalazi se nedaleko od Siska, udaljen samo sat vremena vožnje od Zagreba. Čigoč se smjestio usred Lonjskog polja, jednog od najvećih i najočuvanijih močvarnih parkova prirode i poznat je kao obitavalište bijelih roda.

Pored roda, tu žive i ptice koje spadaju u ugrožene vrste i čija se staništa smanjuju svake godine sve više, a to su orao štekavac, prdavac prepeličar, crna roda, orao kliktaš i druge. S obzirom da je područje močvarno i bogatstvo flore je veliko. Područje je najvećim dijelom pokriveno šumom hrasta lužnjaka i graba, a močvarni predjeli prekriveni su cvjetovima lopoča. Na okolnom području raste i veliki broj ljekovitog bilja. Područje obiluje vodom pa su riječni rukavci bogati ribom. Tu živi čak 24 vrste riba; štuka, grgeč, amur, šaran i ostale vrste koje se u Lonjsko polje dolaze mrijestiti rijekama Dunavom i Savom.

Posebnu atraktivnost ovom kraju, ipak, daju rode. Godine 1996. Čigoč je dobio naslov Europskog sela roda i nema kuće koju ne nastanjuju bijele rode. U selu živi stotinjak stanovnika u tradicionalnim drvenim kućama, a na njihovim krovovima dom su pronašle bijele rode kojih ima više nego stanovnika.


Ptičji stanovnici samo privremeno napuštaju svoj dom i to svake godine u isto vrijeme. Odlaze u toplije krajeve oko 24. kolovoza, a vraćaju se početkom proljeća, oko 19. ožujka kad obnavljaju svoja gnijezda. Čigočani kažu da selo postoji oko 300 godina i da su rode oduvijek bile tu, a bit će i dalje jer je nemoguće zamisliti Čigoč bez svojih letećih stanovnika.
 
       
       

 
Nove Internetske stranice Croatia Airlinesa U funkciji su nove internetske (web) stranice hrvatske zrakoplovne tvrtke Croatia Airlinesa. Najvažnija je mogućnost da putnik vrlo jednostavno i samostalno odabire i kreira uvjete putovanja u skladu s osobnim potrebama i mogućnostima.
 

 
Proširene toplice Sveti Martin Toplice Sveti Martin poznate su još od 1911. godine kad je otkrivena ljekovita voda temperature 33 do 34 Celzijeva stupnja.
 

 
Bebe lete besplatno Od 21.06. djeca do 2 godine starosti ne plaćaju zrakoplovnu kartu.
 


 
Letite za SAMO 76,54 € !!!!!!!!!! Iz Splita za Hannover i Berlin. Otputujte na vikend po iznimno povoljnoj cijeni!
 

 
Jordan i Sirija Provedite osam dana u razgledavanju Jordana i Sirije u periodu od 20.10. do 27.10.2005.
 

 
Grand hotel 4 opatijska cvijeta Wellness ponuda Grand hotela 4 opatijska cvijeta. Ponuda dvodnevnih, petodnevnih i sedmodnevnih programa.
 

=
Zagreb       22 °C Zadar       26 °C Split       26 °C Rijeka       25 °C Pula       25 °C Osijek       20 °C Dubrovnik       25 °C