Hrvatski English Deutsch
 
Machu Picchu - izgubljeni grad
 
 
 
Na najvišem dijelu istočnih Andi smjestio se sveti grad Inka, Machu Picchu. Nalazi se na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na visini od 2.350 metara nadmorske visine.


Machu Picchu je vjerojatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine kad ga otkriva Amerikanac Hiram Bingham. Carstvo Inka bilo je ogromno i zauzimalo je velike dijelove sadašnjeg Ekvadora, Perua, Bolivije, Čilea i dijelove do Kolumbije i Argentine. Nakon osvajanja teritorija, moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sustave popločenih cesta, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.

Carstvo Inka je trajalo od oko 1200. do 1532. godine i tu je živjelo oko 10 milijuna ljudi. Inke nisu imale pismo, a računali su pomoću posebnog sustava vezanja čvorova na obojenim uzicama. Hrana se proizvodila u samom gradu o čemu govore brojne terase, ali je bilo potrebno i opskrbljivanje izvan grada. Nosači su poznavali samo dijelove puta do grada pa se pretpostavlja da se transport vršio između tvrđava. Grad je bio podijeljen na dva dijela; na poljoprivredni dio i na urbani dio.

U poljoprivrednom dijelu nalazile su se terase za uzgoj poljoprivrednih kultura i terase koje su sprječavale odrone zemlje, a u urbanom dijelu koji se nalazi na četiri razine sagrađeni su hram sunca, mauzolej, trg, žrtvenik, kupelji, dućani i obrti. Na vrhu se nalazi kamen Intihuatana sa potpornjem koji označava oba ekvinocija. 21. ožujka i 21. rujna u podne sunce je iznad tog potpornja i ne baca sjenu s njega.

Machu Picchu krije u sebi tajnu zato što se ne zna je li to mjesto boravka djevica boga Sunca, hram za izabrane, posljednje utočište Inka ili vojna utvrda. Španjolski osvajači su 1533. zauzeli grad Cuzco koji je bio udaljen od Machu Picchua oko 130 kilometara znajući da se u planinama nalazi sveti grad Inka, ali Machu Picchu nisu nikad pronašli. Od tad počinje brzi pad Machu Picchua od kojeg se nikad nije oporavio i u roku 40 godina grad je napušten. Do danas nije otkriveno zašto su stanovnici napustili grad ni kamo su otišli.

Grad je glavna peruanska turistička atrakcija i na UN-ovoj je listi svjetske baštine. Turistički program  "Putevima Inka"  počinje u gradu Cuzco, a put do Machu Picchu pješice traje četiri dana. Na Putu Inka možete razgledati i niz naselja različitih veličina i namjena. Smjestiti se možete u hotelu koji se nalazi na samom ulazu u park i često je prepun ili možete kampirati. Ulaznica i cijena puta od Cuzca iznosi oko 30 dolara. Od svibnja do rujna traje suha sezona, a od listopada do travnja mokra sezona.

Flora i fauna ovog područja je specifična. Od drveća najzastupljeniji su mahagonij i eukaliptus, a prisutne su i palme te paprat. Ovdje obitavaju rijetke vrste životinja kao što su puma i andska lisica, a od ptica na prvom mjestu je andski kondor. Cvijeće je živopisnih boja i ima više od 90 različitih vrsta orhideja i ostalih vrsta cvijeća. Mnogi posjetitelji ponovno dolaze u Machu Picchu jer je praktički nemoguće, zbog svoje veličine, razgledati grad u jednom danu.

Stari Inke su govorili: “Machu Picchu se klanja i ljubi božanskog oca Sunce, a mistični grad izjavljuje zahvalnost suncu za sva dobročinstva...”
 
       
       

 
Nove Internetske stranice Croatia Airlinesa U funkciji su nove internetske (web) stranice hrvatske zrakoplovne tvrtke Croatia Airlinesa. Najvažnija je mogućnost da putnik vrlo jednostavno i samostalno odabire i kreira uvjete putovanja u skladu s osobnim potrebama i mogućnostima.
 

 
Proširene toplice Sveti Martin Toplice Sveti Martin poznate su još od 1911. godine kad je otkrivena ljekovita voda temperature 33 do 34 Celzijeva stupnja.
 

 
Bebe lete besplatno Od 21.06. djeca do 2 godine starosti ne plaćaju zrakoplovnu kartu.
 


 
Letite za SAMO 76,54 € !!!!!!!!!! Iz Splita za Hannover i Berlin. Otputujte na vikend po iznimno povoljnoj cijeni!
 

 
Jordan i Sirija Provedite osam dana u razgledavanju Jordana i Sirije u periodu od 20.10. do 27.10.2005.
 

 
Grand hotel 4 opatijska cvijeta Wellness ponuda Grand hotela 4 opatijska cvijeta. Ponuda dvodnevnih, petodnevnih i sedmodnevnih programa.
 

=
Zagreb       22 °C Zadar       26 °C Split       26 °C Rijeka       25 °C Pula       25 °C Osijek       20 °C Dubrovnik       25 °C