Hrvatski English Deutsch
Fokus
         
  Machu Picchu - izgubljeni grad

Na najvišem dijelu istočnih Andi smjestio se sveti grad Inka, Machu Picchu. Nalazi se na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Machu Picchu je vjerojatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine kad ga otkriva Amerikanac Hiram Bingham. Carstvo Inka bilo je ogromno i zauzimalo je velike dijelove sadašnjeg Ekvadora, Perua, Bolivije, Čilea i dijelove do Kolumbije i Argentine.Europsko selo roda – Čigoč
 

Selo Čigoč nalazi se nedaleko od Siska, udaljen samo sat vremena vožnje od Zagreba. Čigoč se smjestio usred Lonjskog polja, jednog od najvećih i najočuvanijih močvarnih parkova prirode i poznat je kao obitavalište bijelih roda.
Pored roda, tu žive i ptice koje spadaju u ugrožene vrste i čija se staništa smanjuju svake godine sve više, a to su orao štekavac, prdavac prepeličar, crna roda, orao kliktaš i druge. S obzirom da je područje močvarno i bogatstvo flore je veliko.


Šparoge

Šparoga ili šparuga je cijenjena biljka još od davnina, poznata po ljekovitosti i hranjivosti. Stari Egipćani su koristili ovu divlju biljku još prije 4500 godina kao svetu biljku koju su čak ostavljali u grobnicama darivajući svoje mrtve. Kinezi, isto tako, već nekoliko tisuća godina koriste šparogu pripremajući lijekove za razne bolesti, a u Pompejima su pronađene i freske šparoga.
 


 

 

 

Prvi hrvatski nobelovac - Lavoslav Ružička
 

Lavoslav Ružička, prvi hrvatski nobelovac i jedan od najvećih kemičara predinstrumentalne epohe nagradu za svoju upornost i rad dobio je za djelomičnu sintezu muških spolnih hormona adrosterona i testosterona.
Rođen 13.09.1887. godine u Vukovaru, u obrtničkoj obitelji, sa majkom seli u Osijek gdje završava klasičnu gimnaziju kao dobar učenik. Kako je imao izrazitu sklonost prema prirodnim znanostima opredjeljuje se za tehniku te 1906. godine upisuje Visoku tehničku školu u njemačkom gradu Karlsruheu.

 

Kuba – zemlja ljubavi i salse
 

Kad nazivamo Kubu zemljom ljubavi i salse, rekli smo samo jedan djelić: Kuba je neusflamingoporedivo više od toga. Osvaja ljepotom, a još više ljudima. Nazivaju je karipskim biserom jer je taj najveći i najljepši otok u Velikim Antilima obdaren ugodnom toplinom, a više od 200 rijeka vijuga Kubom natapajući bogati zeleni krajolik. Na njoj ima planina, valovitih brežuljaka i ravnica, a sve je to prekriveno plodnim tlom idealnim za uzgoj šećerne trske, duhana i raznolikog tropskog voća i povrća.

 

Zaštićene životinjske vrste u Hrvatskoj
 

Hrvatska je zemlja s jedinstvenim prirodnim fenomenima od čije ljepote zastaje dah. Ta prekrasna netaknuta priroda zaštićena je kroz nacionalne parkove, parkove prirode i rezervate u kojima obitavaju autohtone, rijetke i zaštićene životinjske vrste. Taj oblik zaštite prirode i bića koja tu žive je neophodan jer je čovjek sebi uzeo za pravo da istrebljuje divlje životinje sve više radi zabave, a sve manje radi prehrane.


 

 

 

 

 

 
         
ISLAND – zemlja vatre i leda Novouređeni paviljon Omladinskog hostela Zadar
ISLAND – zemlja vatre i leda
Ako se odlučite posjetiti Island, ovu prekrasnu i prirodnim kontrastima bogatu zemlju, pripremite se za bezbroj njenih čuda.
Novouređeni paviljon Omladinskog hostela Zadar
Hrvatski ferijalni i hostelski savez otvorio je 23.04.2005. godine u Zadru novouređeni paviljon Omladinskog hostela Zadar. Radovi započeti tijekom proljeća završeni su kompletnom rekonstrukcijom paviljona.
Nove Internetske stranice Croatia Airlinesa Šparoge
Nove Internetske stranice Croatia Airlinesa
Na novim internetskim stranicama Croatia Airlinesa nude se i posebne ponude zrakoplovnih karata za domaća i inozemna odredišta hrvatske zrakoplovne tvrtke, dodatne informacije o putovanju ...
Šparoge
Šparoga ili šparuga je cijenjena biljka još od davnina, poznata po ljekovitosti i hranjivosti. Stari Egipćani su koristili ovu divlju biljku još prije 4500 godina kao svetu biljku koju su čak ostavljali u grobnicama darivajući svoje mrtve.
Arhiva

 
Nove Internetske stranice Croatia Airlinesa U funkciji su nove internetske (web) stranice hrvatske zrakoplovne tvrtke Croatia Airlinesa. Najvažnija je mogućnost da putnik vrlo jednostavno i samostalno odabire i kreira uvjete putovanja u skladu s osobnim potrebama i mogućnostima.
 

 
Proširene toplice Sveti Martin Toplice Sveti Martin poznate su još od 1911. godine kad je otkrivena ljekovita voda temperature 33 do 34 Celzijeva stupnja.
 

 
Bebe lete besplatno Od 21.06. djeca do 2 godine starosti ne plaćaju zrakoplovnu kartu.
 


 
Letite za SAMO 76,54 € !!!!!!!!!! Iz Splita za Hannover i Berlin. Otputujte na vikend po iznimno povoljnoj cijeni!
 

 
Jordan i Sirija Provedite osam dana u razgledavanju Jordana i Sirije u periodu od 20.10. do 27.10.2005.
 

 
Grand hotel 4 opatijska cvijeta Wellness ponuda Grand hotela 4 opatijska cvijeta. Ponuda dvodnevnih, petodnevnih i sedmodnevnih programa.
 

=
Zagreb       4 °C Zadar       12 °C Split       12 °C Rijeka       10 °C Pula       10 °C Osijek       6 °C Dubrovnik       14 °C