Hrvatski English Deutsch
Croatica.net > O Hrvatskoj

 

HRVATSKA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Položaj: Hrvatska se nalazi u jugoistočnoj Europi, na obali Jadranskog mora.

Površina: 56.538 km2

Dužina obale: 1778 km

Otoci: 1185

Stanovništvo: 4,8 milijuna

Glavni grad: Zagreb, cca. 1 milijun stanovnika                 

Službeni jezik: hrvatski

Valuta: Kuna (KN)

Opći podaci: Hrvatska je parlamentarna demokracija, koja kulturno i povijesno pripada u srednjeeuropski kulturni krug. Zemljopisno je podijeljena na deset regija. Na sjeverozapadu zemlje prevladava kontinentalna klima, na obali sredozemna, a u paninskom dijelu planinsko-alpska klima. Od brojnih privrednih grana (obrada metala, drvna industrija, kožna industrija, industrija papira, prehrambena ind., kemijska i farmaceutska industrija, itd.) najvažnije su turizam i brodogradnja. Hrvatska ima dobro razvijene cestovne, zračne i željezničke veze, kako unutar same zemlje tako i sa inozemstvom. Hrvatska je zemlja koja nije samo bogata kulturnim vrednotama već je to zemlja s jedinstvenim prirodnim fenomenima od čije ljepote zastaje dah; Plitvička Jezera, otočje Kornati, Brijunski arhipelag, planina Velebit, najveći poluotok Jadrana, Istra, tek su neki od njih. Hrvatska ima 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode, a u ekološkom pogledu je Hrvatska najčišća zemlja na području Sredozemlja. Ukratko, ovo je zemlja bogate kulture koja je znala povezati svoju tradiciju s modernim naćinom života i koja na razne načine poziva na upoznavanje. Hrvatska je pravi raj za turiste, jedriličare, sportske ribolovce i istraživače prirode, ali i za gurmane, koje će oduševiti bogata gastronomska ponuda.

Kultura i povijest: od 9. do 12. stoljeća Hrvatska je bila samostalna kneževina i kraljevina (prvi hrvatski kralj, Tomislav, okrunjen je 925.g.). Iz tog doba potječu prve ranohrvatske crkve i pisani nalazi. Od 12. stoljeća do 1990. g. Hrvatska je bila pod raznim vlastodršcima, između ostalog bila je dijelom Habsburške Monarhije, što je ostavilo dubok trag u kulturi i svakodnevnom životu u kontinentalnom dijelu zemlje; za glavni grad se kaže da je mali Beč i zaista, Zagreb ima u arhitektonskom pogledu puno toga zajedničkog s Bečom. Okolica Zagreba obiluje srednjevjekovnim utvrdama i dvorcima, od kojih su najpoznatiji Trakošćan i Veliki Tabor. Na obali su tragove ostavili Rimljani, Talijani i Francuzi; gradovi na obali bogati su spomenicima iz doba Rima (Pulska Arena, Dioklecianova palača u Splitu...) i iz Renesanse (Dubrovnik, Šibenik, Trogir...). Čak i pod stranom vlašću Hrvatska je kao posebna teritorijalna jedinica imala vlastitu upravu i sačuvala je vlastitu kulturu i duh kroz mnoga stoljeća. Hrvatska je također kolijevka poznatih umjetnika i znanstvenika koji su djelovali u Srednjem Vijeku, u doba Renesanse i u novije doba. O dugoj kulturnoj tradiciji svjedoče brojne znamenitosti i djela hrvatskih arhitekata, kipara, slikara, pisaca i poznata imena iz raznih područja znanosti, kao što su Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Juraj Dalmatinac, Ivan Meštrović, Julije Klović, Marin Držić i brojni drugi. Od znamenitosti Hrvatske najznačajnije se nalaze na listi UNESCO-a; grad Dubrovnik, Šibenska katedrala, Rimski Grad u Trogiru, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Dioklecianova palača u Splitu i Plitivička jezera.


 
Nove Internetske stranice Croatia Airlinesa U funkciji su nove internetske (web) stranice hrvatske zrakoplovne tvrtke Croatia Airlinesa. Najvažnija je mogućnost da putnik vrlo jednostavno i samostalno odabire i kreira uvjete putovanja u skladu s osobnim potrebama i mogućnostima.
 

 
Proširene toplice Sveti Martin Toplice Sveti Martin poznate su još od 1911. godine kad je otkrivena ljekovita voda temperature 33 do 34 Celzijeva stupnja.
 

 
Bebe lete besplatno Od 21.06. djeca do 2 godine starosti ne plaćaju zrakoplovnu kartu.
 


 
Letite za SAMO 76,54 € !!!!!!!!!! Iz Splita za Hannover i Berlin. Otputujte na vikend po iznimno povoljnoj cijeni!
 

 
Jordan i Sirija Provedite osam dana u razgledavanju Jordana i Sirije u periodu od 20.10. do 27.10.2005.
 

 
Grand hotel 4 opatijska cvijeta Wellness ponuda Grand hotela 4 opatijska cvijeta. Ponuda dvodnevnih, petodnevnih i sedmodnevnih programa.
 

=
Zagreb       4 °C Zadar       12 °C Split       12 °C Rijeka       10 °C Pula       10 °C Osijek       6 °C Dubrovnik       14 °C