Hrvatski English Deutsch
Croatica.net > Otoci
Biševo Brač
Biševo
Nalazi se u južnodalmatinskom arhipelagu, jugozapadno od otoka Visa. Na obali ima mnogo spilja, a najveće su Medvidina i Modra spilja u uvali Balun.
Brač
Brač je najveći otok srednjedalmatinske otočne skupine, treći po veličini među jadranskim otocima, a površina otoka iznosi 394,41 km2. Od kopna ga dijeli Brački kanal, od Šolte Splitska vrata, a od Hvara Hvarski kanal.
Brijuni Cres
Brijuni
Brijunski arhipelag proteže se pred zapadnom obalom Istre. Otočje se sastoji od tri velika otoka: Veli Brijun, Mali Brijun i Vanga kao i od nekoliko manjih otoka i hridi.
Cres
Cres je otok u vanjskom nizu Kvarnerskog otočja. Najviši vrh na otoku su Gorice (650 m). Duž slabo razvijenih obala ističe se na istočnoj obali zaljev Koromačna, a na zapadnoj Creska luka, Valun, Martinšćica i luka Ustrine.
Čiovo Dugi otok
Čiovo
Otok u srednje dalmatinskom arhipelagu svojim položajem zatvara Kaštelanski zaljev. Na sjeverozapadu  je spojen s kopnom (grad Trogir) pokretnim mostom. Južna strana otoka izložena je jugu, ali je zaštićena od bure dok je na sjevernoj strani obratno.
Dugi otok
Dugi otok je najveći otok u zadarskom arhipelagu. Između niza vapnenačkih bila prostiru se kraška polja Velo jezero, Arnjevo polje, Stivanje polje i dr. Na otoku nema izvora ni vodenih tokova.
Hvar Ilovik
Hvar
Hvar je otok u skupini srednjodalmatinskog otočja. Obuhvaća prostor od 299,16 km2. Otok je dugačak 68 km, a najveća širina iznosi 10,5 km.
Ilovik
Ilovik je otok koji se nalazi južno od otoka Lošinja. Pretežno je brežuljkast i gotovo sasvim pod makijom. Na otoku je jedino istoimeno naselje.
Ist
Ist
Otok Ist je smješten u sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga. Od otoka Molata dijeli ga prolaz Zapuntel. Najviša točka otoka je vrh Straža ( 174 m ).

Otok Iž se smjestio u zadarskom arhipelagu između Dugog otoka i Ugljana od kojih ga dijeli Srednji kanal na istoku i Iški kanal na zapadu. Okružen je sa 10 otočića od kojih su najveći Knežak i Beli. Otočić Rutnjak pred lukom uređen je kao park.
Korčula Kornati
Korčula
Korčula je otok u srednjedalmatinskoj otočnoj skupini površine 279,03 km2, dužine 46,8 km i širine 5,3-7,8 km. Najviši vrhovi na otoku su Klupca (568) i Kom (510).
Kornati
"Zadnjeg dana Stvaranja Bog poželi okruniti vlastito djelo i tada iz suza, zvijezda i daha stvori Kornatske otoke" - napisao je George Bernard Shaw.
Krk Lastovo
Krk
Krk je otok u kvarnerskoj otočnoj skupini. Površina otoka iznosi 409 km2 te je ujedno i najveći otok u Jadranskom moru. Sjeverni dio otoka je niži, šumovit, plodniji i naseljeniji, dok viši, južni dio sadržava pretežno ogoljele vapnenačke ravni.
Lastovo
Otok Lastovo se proteže u smjeru istok-zapad, 13 km južno od otoka Korčule, a dijeli ih Lastovski kanal. Zapadna obala Lastova i istočna strana otočića Prežba zatvaraju dvije uvale zaštićene od bure; Velo jezero na jugu i Malo jezero na sjeveru. Na istočnom dijelu zaljeva je Skrivena luka s niskom i pješčanom obalom.
Lokrum Lopud
Lokrum
Lokrum je otočić koji se nalazi jugoistočno od Dubrovnika. Najveća visina otoka iznosi 91 metar. U njegovom južnom dijelu je 10 m duboko slankasto jezero Mrtvo more.
Lopud
U skupinu Elafitskih otoka, u neposrednoj blizini Dubrovnika, spada otok Lopud. Na otoku postoji samo jedno naselje, Lopud, smješteno na kraju uvale Lopud. Stanovništvo otoka bavi se poljodjelstvom i ribarstvom.
Lošinj Mljet
Lošinj
Lošinj je otok u zapadnom nizu Kvarnerskih otoka. Od Cresa ga odvaja 11 m širok umjetni kanal (Osorski tjesnac), preko kojeg je izgrađen most. Lošinj je dugačak 31 km. Građen je pretežno od krednih vapnenaca i dolomita, dok u zapadnom dijelu poluotoka Kurila ima i nanosa pijeska.
Mljet
Otok Mljet nalazi se u arhipelagu Južne Dalmacije. Čini se kao da krajolik otoka želi opravdati mišljenje onih po kojima je Mljet "začarani otok" iz Homerove Odiseje, gdje je Odiseja zarobila nimfa Kalipso.
Molat Murter
Molat
Molat je otok u zadarskom arhipelagu, smješten jugoistočno od otoka Ista. Otok je pretežno prekriven mladom šumom i grmljem.
Murter
Murter se nalazi u sjeverozapadnom dijelu šibenskog arhipelaga. Od kopna ga dijeli uski Murterski kanal. Raduč je najviši vrh na otoku (125 m).
Olib Pag
Olib
Nizak otok sa istoimenim obalnim naseljem nalazi se u zadarskom arhipelagu istočno od otoka Silbe. Najviši su vrhovi Kalac (72 m) i Poljina (34 m). Kratke suhe doline završavaju na obali malim uvalama.
Pag
Pag je otok u sjevernodalmatinskoj otočnoj skupini, površine od 284,5 km2. Veća mjesta na otoku su Pag, Novalja, Stara Novalja, Lun i Caska. Jugozapadna obala otoka je niska, a sjeveroistočna je strma i visoka i na njoj su Paški zaljev (s velikom uvalom Caska) i zaljev Stara Novalja.
Pakleni otoci Palagruža
Pakleni otoci
Ispred jugozapadne obale otoka Hvara smjestilo se nekoliko malih otočića pod nazivom Pakleni otoci. To je skupina vapnenačkih otočića čije su obale kamenite i gole.
Palagruža
Palagruža je mala skupina otoka, hridina i grebena, a nalazi se između otoka Lastova i talijanske obale na pučini.
Pašman Pelješac
Pašman
Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, jugoistočno od otoka Ugljana. Od kopna ga odvaja morski prolaz Ždrelac. Otok je na zapadnom dijelu građen od vapnenca, a na istoku od dolomita s mjestimičnim plodnim praporskim naslagama.
Pelješac

Poluotok u južnoj Dalmaciji. Na sjeveroistoku nalazi se između Neretvanskog i Malostonskog kanala te na jugozapadu između Pelješkoga i Mljetskoga kanala. Vinogradi se protežu duž otoka u njegovoj unutrašnjosti.

Rab Silba
Rab
Između otoka Krka i Paga, u sjevernom dijelu Jadrana smjestio se otok Rab. Na sjeveroistoku otoka je vrh Kamenjak, a na jugozapadu Kalifront.
Silba
U zadarskom arhipelagu, jugoistočno od Lošinja nalazi se otok Silba. Gospodarska osnova otoka je vinogradarstvo, stočarstvo, ribarstvo i turizam. Na sjeverozapadnom dijelu otoka rasprostranjena je šuma crnike i česvine, a na ostalom dijelu otoka prevladava makija.
Susak Šipan
Susak
Susak je otočić u Kvarneru, zapadno od otoka Lošinja. Gotovo čitav je zasađen vinovom lozom (terasasti vinogradi).
Šipan
Šipan spada u skupinu Elafitskih otoka, smještenih 17 km sjeverozapadno od Dubrovnika. Najveći je otok u toj skupini.
Šolta Ugljan
Šolta
Šolta je otok smješten zapadno od otoka Brača, u srednjodalmatinskom arhipelagu. Od Brača ga dijele Splitska vrata, od drveničke otočne skupine Šoltanski kanal, a od kopna Splitski kanal.
Ugljan
Sjeverozapadno od otoka Pašmana, na 50,21 m2 rasprostire se otok Ugljan. S otokom Pašmanom ga povezuje most preko prolaza Ždrelac, a od kopna ga dijeli Zadarski kanal.
Unije Vir
Unije
Unije su otok u Kvarneru ispred sjeverozapadne obale Lošinja. Zapadna obala pretežno je strma, dok istočna ima mnoge veće i manje uvale.
Vir
Vir je otok u zadarskom arhipelagu. Regionalnom prometnicom i mostom preko Privlačkog gaza povezan je sa kopnom. Stanovništvo otoka bavi se poljodjelstvom, ribarstvom i turizmom.
Vis Zlarin
Vis
Vis je otok u srednjedalmatinskom arhipelagu, površine 90,3 km2. Izložen je sjeverozapadnim i jugoistočnim vjetrovima . Izvora vode na otoku nema, pa je u Koritima sagrađeno vodospremište. Pretežno se uzgaja vinova loza u plodnim dolinama pokrivenim crvenicom.
Zlarin
Jugozapadno od Šibenika, u šibenskom arhipelagu nalazi se otok Zlarin. Odvojen je od kopna Šibenskim kanalom, a od niza otočića dijeli ga Zlarinski kanal.

 
Nove Internetske stranice Croatia Airlinesa U funkciji su nove internetske (web) stranice hrvatske zrakoplovne tvrtke Croatia Airlinesa. Najvažnija je mogućnost da putnik vrlo jednostavno i samostalno odabire i kreira uvjete putovanja u skladu s osobnim potrebama i mogućnostima.
 

 
Proširene toplice Sveti Martin Toplice Sveti Martin poznate su još od 1911. godine kad je otkrivena ljekovita voda temperature 33 do 34 Celzijeva stupnja.
 

 
Bebe lete besplatno Od 21.06. djeca do 2 godine starosti ne plaćaju zrakoplovnu kartu.
 


 
Letite za SAMO 76,54 € !!!!!!!!!! Iz Splita za Hannover i Berlin. Otputujte na vikend po iznimno povoljnoj cijeni!
 

 
Jordan i Sirija Provedite osam dana u razgledavanju Jordana i Sirije u periodu od 20.10. do 27.10.2005.
 

 
Grand hotel 4 opatijska cvijeta Wellness ponuda Grand hotela 4 opatijska cvijeta. Ponuda dvodnevnih, petodnevnih i sedmodnevnih programa.
 

=
Zagreb       3 °C Zadar       12 °C Split       12 °C Rijeka       8 °C Pula       8 °C Osijek       4 °C Dubrovnik       13 °C